139 views

Επιλογή Μ.Α.Π. κατά την διάρκεια εφαρμογών Απεντόμωσης Μυοκτονίας.

1) Τι είναι και ποιος ο ρόλος τους:
Τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) περιλαμβάνουν κάθε εξοπλισμό ή μέσο, το οποίο φοράει ή χρησιμοποιεί ένα άτομο ώστε να προστατεύεται από έναν ή περισσότερους κινδύνους που απειλούν εν δυνάμει  την ασφάλεια και την υγεία του.

2) Από ποιους είναι απαραίτητη η χρήση τους και τι περιλαμβάνουν:
Για τον επαγγελματία εφαρμοστή που χειρίζεται  Βιοκτόνα στα πλαίσια αντιμετώπισης επιβλαβών ζωικών οργανισμών, τα ΜΑΠ μπορεί να περιλαμβάνουν ολόσωμη φόρμα, γάντια, μάσκα, μπότες, καπέλο, προσωπίδα, ποδιά κλπ.
Η χρήση ενός ή περισσότερων ΜΑΠ, όπως προτείνονται στην ετικέτα και στα δελτία δεδομένων ασφαλείας του κάθε Βιοκτόνου σκευάσματος , μπορεί να παρέχει έως και 99,9% προστασία στον χρήστη.
Ακόμα και όταν δεν συνιστάται η χρήση ΜΑΠ στην ετικέτα, ο χρήστης οφείλει, ως μέρος μιας ορθής επαγγελματικής πρακτικής, να φορά τυπική ενδυμασία εργασίας, που περιλαμβάνει παπούτσια, κάλτσες, μακρυμάνικο πουκάμισο και μακρύ παντελόνι και η οποία μπορεί να παρέχει έως και 90% προστασία, αναλόγως του τύπου ρουχισμού που χρησιμοποιείται κάθε φορά.
3) Νομοθεσία:
Η προσέγγιση των νομοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά με τα ΜΑΠ περιγράφεται στην Κοινοτική Οδηγία 1989/686/ΕΟΚ.
Η απόδοση και οι ιδιότητες των ΜΑΠ καθορίζονται από ευρωπαϊκά (CEN – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης) και διεθνή (ISO – Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης) πρότυπα.
4) Τρόποι ορθής χρήσης και χειρισμού:
Σχετικά με την ορθή χρήση των ΜΑΠ, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ολόσωμες φόρμες ή γάντια που δεν είναι ρυπασμένα με το Βιοκτόνο ή άλλον επικίνδυνο παράγοντα από προηγούμενες χρήσεις.
Τα ΜΑΠ πολλαπλών χρήσεων πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά τη χρήση και να φυλάσσονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να  δίνεται στο γεγονός ότι τα προστατευτικά γάντια που δεν είναι μίας χρήσης θα  πρέπει να πλένονται πριν αφαιρεθούν από τα χέρια του χρήστη με τρόπο ώστε η εξωτερική τους επιφάνειά να μην έρχεται σε επαφή με τα γυμνά χέρια.
Τα ΜΑΠ μιας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για δεύτερη χρήση και πρέπει να απορρίπτονται, διότι έχουν περιορισμένη ικανότητα προστασίας από τη διείσδυση χημικών και ενδέχεται η απορρόφηση μιας χημικής ουσίας στο υλικό των γαντιών να αυξάνετε  με το χρόνο με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και να οδηγεί σε αυξημένη έκθεση του χρήστη μετά από κάποιες φορές χρησιμοποίησης τους.
5) Αναγκαιότητα ή Μύθος
Η αλήθεια σχετικά με την Χρήση Ατομικών Μέτρων Προστασίας δεν είναι κάπου στην μέση αλλά στην αρχή στην διάρκεια  και στο τέλος  κάθε εφαρμογής που σχετίζετε με εντομοκτόνα τρωκτικοκτόνα ή φυτοφάρμακα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από ταχύτητα κάτι το οποίο δημιουργεί κενά στην προσωπική μας ασφάλεια και προστασία στο εργασιακό μας περιβάλλον. Αμέλεια, έλλειψη ενημέρωσης αλλά και ωχαδερφισμός διέπουν το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο του Pest Control και σε συνδυασμό με τον Μύθο του κόστους συνθέτουν ένα πλαίσιο επικίνδυνης Μη προστασίας. Το αποτέλεσμα; Διάφορα προβλήματα υγείας ,
Από κακοήθειες, δερματικά, αναπνευστικά μπορούν να παρουσιαστούν σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου. Το σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα υγείας  δεν αποτελούν μια τυχαιότητα  αλλά αποτελούν το μέρος της επαγγελματικής μας ρουτίνας στην οποία μπορούμε να παρέμβουμε θετικά και να προλαμβάνουμε τα αρνητικά. Για το λόγο  αυτό η χρήση των ΜΑΠ αποτελεί αναγκαιότητα και είναι πρωταρχικής σημασίας  για  την προστασία της υγείας μας.Εκτός των παραπάνω αποτελεί και ενδυνάμωση της εικόνας του επαγγελματικού μας κλάδου διότι προσδίδει σοβαρότητα και επαγγελματισμό κάτι στο οποίο υπάρχει υστέρηση και κακός σχολιασμός.
Share
Go Top